Cu siguranta, exista multe lucruri pe care nu le cunosti despre incaltaminte. Daca esti un pasionat sau o pasionata de incaltari, urmatoarele lucruri s-ar putea sa te uimeasca si sa te atraga.

Iata, asadar, cateva cunostinte pe care ar trebui sa le ai despre incaltaminte si despre picioare:

  • Greutatea pantofilor creste atunci cand mergi sau alergi. Pantofii din piele sau material textil folositi sunt mai grei decat cei nefolositi, deoarece acumuleaza praf, transpiratie si numeroase alte particule pe care le acumuleaza de pe jos.
  • In timpul zilei, picioarele isi modifica inaltimea. In cazul persoanelor slabe, picioarele se lungesc in timp ce in cazul persoanelor supraponderale, picioarele se micsoreaza. Dimensiunea lor se modifica cu pana la 10 % pe timpul zilei, adica destul de mult.
  • In cazul copiilor, picioarele au o crestere foarte rapida si mare. Astfel, o data la 3 luni, picioarele celor mici cresc cu minim 1.5 centimetri. Din acest motiv, este bine sa alegi incaltaminte cat mai flexibila si cu un numar mai mare. Cresterea picioarelor difera de la barbati la femei. Daca in cazul baietilor, picioarele cresc pana la 16 ani, in cazul fetelor cresc pana la 14 ani. De aici si diferenta de marime intre picioarele unui barbat si picioarele unei femei.
  • Exista mai multe tipuri de picioare, diferentiate intre ele de forma si dimensiunea degetelor. Astfel, putem distinge picioarele egiptene, ale caror al doilea deget de la picior este mai scurt decat degetul mare, picioare grecesti, in care proportia este inversa si picioare patrate, la care toate degetele au aceeasi marime. Majoritatea oamenilor au picioare egiptene ( 70 %) in timp ce 20 % au picioare grecesti si doar 10 % au picioare patrate.
  • Talpa piciorului se flexeaza se intinde si se contracta de 300 de milioane de ori pe parcursul intregii vieti, insa ramane functionala in toata perioada. Acest lucru arata cat de bine sunte adaptati la mersul pe jos, mai ales in conditiile in care o persoana merge cam 10 000 de pasi pe zi si distanta strabatuta intr-un an este de 3200 de km.
  • La fel ca si amprentele, picioarele sunt unice. Nu exista doua picioare identice. Fiecare picior este individual si nu poate fi comparat cu un altul.