
Lemn lamelar sau WPC? Ce material sa alegi pentru construirea unui gard
On martie 17, 2023 by RazvanGardul este o structura care poate sa completeze, din punct de vedere stilistic si functional, orice gospodarie. Pentru ca el sa isi indeplineasca bine rolul, este important sa fie construit din materialul potrivit. In prezent, se afla la mare cautare doua tipuri de materiale: lemn lamelar si WPC. Iata ce caracteristici are fiecare dintre acestea!
Lemn lamelar vs WPC. Din ce sa construiesti gardul casei?
Lemnul lamelar sau stratificat este un material cu rezistenta deosebita si care impresioneaza si prin versatilitatea sa. Este fabricat prin lipirea unor straturi rezultate din debitarea radiala a bucatilor de lemn brut. Aceste straturi sunt lipite cu un adeziv deosebit de rezistent la actiunea umezelii si a altor factori de mediu. Dupa aplicarea adezivului, straturile sunt presate pana cand se obtine o structura deosebit de rigida.
Bucatile de lemn lamelar au o rezistenta deosebita in timp, fiind net superioare celor de lemn masiv. Ele nu sunt supuse riscului aparitiei crapaturilor, torsiunilor si nici a curbarilor. Pentru a obtine o bucata de lemn lamelar, se apeleaza la cel putin doua straturi de lemn, insa numarul acestora poate sa ajunga la o valoare mult mai mare.
Fiind de doua ori mai rezistent decat lemnul masiv, cel stratificat se foloseste la construirea de structuri extinse precum terasele sau pergolele. Si din punct de vedere estetic el reprezinta o alternativa foarte avantajoasa, iar producatorii de top au capacitatea de a-i personaliza dimensiunile in functie de necesitatile utilizatorilor. Bineinteles, poti utiliza lemn lamelar si pentru ridicarea unui gard, fiind un material foarte rezistent la actiunea factorilor de mediu din exterior, dar si usor de personalizat.
WPC este o abreviere utilizata pentru notiunea de Wood Plastic Composite. Este un material obtinut prin amestecarea fainei de lemn cu deseurile de mase plastice. Faina de lemn formeaza mai mult de 50% din compozitia materialului. Pentru imbinarea si sporirea rezistentei celor doua componente, se utilizeaza stabilizatori speciali. Acestia ofera WPC-ului rezistenta la umezeala, actiunea insectelor si a razelor ultraviolete.
Astfel, WPC-ul se transforma intr-o varianta foarte buna de material pentru structuri amplasate in exterior. Structurile din lemn compozit sunt foarte rezistente si la socuri mecanice si au capacitatea de a-si pastra foarte bine culoarea in timp. Se intretin usor si pluseaza prin caracterul lor ecologic. Daca ridici un gard WPC la care vrei sa renunti ulterior, acest material poate fi reciclat. Nu in ultimul rand, bucatile de lemn compozit pot fi produse in diferite culori si pot avea texturi speciale.
Aceste caracteristici transforma WPC-ul intr-un material care se poate folosi pentru obtinerea de pontoane, piste de joaca, chioscuri, pergole, foisoare si, bineinteles, panouri de gard. In privinta caracteristicilor tehnice, lemnul compozit se ridica si el la un nivel cel putin la fel de ridicat precum cel la care se afla lemnul lamelar. Diferenta se face la capitolul estetic, precum si la pretul pe care il au cele doua materiale.
Pe Construiesti.com poti comanda atat lemn stratificat, cat si WPC, la preturi foarte avantajoase. Alege materialul din care vrei sa fie gardul tau si comanda resursele de care ai nevoie pentru a te apuca de treaba!
Categorii
Articole recente
- Lemn lamelar sau WPC? Ce material sa alegi pentru construirea unui gard
- 5 provocări cu care te poți confrunta în industria mobilei
- 5 tipuri de garduri metalice care iti pot ingradi proprietatea
- Sfaturi pentru mutarea mobilierului in Bucuresti
- Parfumul de camera: De ce sa il folosesti si cum il alegi