Dulapuri, containere, mobila cu sertare asezate afara reprezinta un mod de a pune la adapost unelte, ustensile si provizii de orice tip, fara a ocupa spatiul din casa, mentinand totul la indemana.

Marea majoritate a recipientelor pentru exterior aflate in comert sunt, de fapt, structuri de montat. Exista o multitudine de forme si dimensiuni: joase, de asezat sub o fereastra, sau unele inguste, utile pentru cei ce au un balcon mai putin larg. Putem vedea si varianta care se fixeaza in zid sau se sprijina pe acesta, sau unele in forma de trunchi, cu capac, pe care ne putem chiar aseza.

Largimea este cuprinsa, in general, intre 40 si 100 de centimetri, iar in adancime exista variatii de la 30 la 60 de centimetri, pentru a se adapta tuturor balcoanelor. Chiar si inaltimea este variabila: de la 50 de centimetri pentru modelele destinate a se aseza sub ferestre, pana la 180 centimetri, in cazul mobilelor cu tambur.

Un mic dulap suplimentar: pentru a facilita stocarea obiectelor, in interiorul dulapurilor de pe balcon sunt prezente doua sau mai multe rafturi a caror inaltime se poate regla. La modelele care depasesc 170 de centimetri exista aproape intotdeauna un spatiu ingust si lung pentru a depozita maturile. Este posibil sa depozitam cate ceva din fiecare: carpe, detergenti pentru curatenie, ghivece si alte vase, galeti, maturi, stropitori, saci cu ingrasaminte sau accesorii pentru gradinarit.

Proviziile alimentare (cutii sigilate, sticle cu apa nedesfacute, ambalaje de Tetrepak integre) pot fi stocate pe balcon, intr-un dulapior. Chiar si fructele si legumele se vor conserva mai bine daca nu sunt expuse umiditatii, de preferat in spatii bine ventilate.

Depozitarea in dulapurile din gradina este asigurata de intaritori interni si de funduri de polipropilena care confera robustete, avand in vedere greutatea uneltelor continute. Indiferent ca sunt fabricate din plastic sau din metal, acestea au finisaje care asigura rezistenta in timp.

Pentru mentinerea curata a acestor piese din PVC sunt suficiente apa si un detergent neutru. Usile si alte suprafete externe se pot sterge de praf cu o carpa de microfibra, iar interiorul, unde eventual se poate forma mucegaiul din cauza prezentei unor materiale umede si nu foarte curate, precum maturi sau galeti, necesita utilizarea unui detergent specific.

Pentru ca o mobila sa poata fi folosita la exterior, este indispensabil ca materialul din care este construita sa reziste la diferentele de temperatura si uzura provocata de agentii atmosferici, mentinand caracteristicile sale nealterate in timp, chiar daca mobila este expusa razelor directe ale soarelui, ploii sau gerului.