Daca te-ai gandit vreodata sa incepi un proiect de restaurare a unei case mai vechi, atunci stii ca te implici intr-o chestiune dificila si de lunga durata. Problemele necunoscute pot aparea, iar pretul este deseori mai mare decat ti-ai planificat la inceput, astfel ca ajungi sa te intrebi de ce te-ai deranjat sa pornesti pe acest drum.

Cu toate acestea, casele mai vechi au farmecul lor, iar istoria si calitatea continute in casele vechi de sute de ani nu pot fi compensate in cele mai multe case moderne construite pe o scara larga de catre constructori. Cand te familiarizezi cu casele mai vechi, inveti sa le apreciezi istoria si frumusetea.

Daca ai intreprins acest efort, in acest articol vei gasi mai multe sfaturi care te-ar putea ajuta sa-ti duci la bun sfarsit maretul proiect:

Alege un stil dintr-o epoca si nu te abate de la el!

Atunci cand vrei sa cumperi o casa mai veche sau iei decizia de a renova o astfel de casa pe care o detii deja, este important sa alegi o tema dintr-o epoca si sa te incadrezi in limitele ei. Daca doresti un decor specific secolului al XIX-lea, renoveaza-ti intreaga casa in acest stil. Nu-l amesteca cu o tema victoriana. Acest lucru este valabil si pentru acoperirea peretilor, mobilier, tipuri de tesaturi, ramele tablourilor, sticlarie si multe alte lucruri.

Este important sa stii ca lucrurile mici conteaza, asa ca nu trece cu vederea detaliile minore in decoratiuni. 

Nu arunca niciodata materialele bune!

Cand te apuci sa renovezi o casa veche, ai probabil de gand sa arunci o multime de materiale si mobilier care pot parea gunoaie la prima vedere. Primul impuls atunci cand cureti sau eviscerezi o casa mai veche este de a arunca toate lucrurile vechi si uzate intr-un tomberon.

Cu toate acestea, cele mai multe case care sunt mai vechi de o suta de ani pot contine comori ascunse, inclusiv manere de usi, ferestre, usi si corpuri de iluminat. Salveaza cat mai mult din materialul bun din casa si incearca sa restabilesti casa asa incat sa arate noua, dar in tema originala.

Daca exista unele piese care lipsesc, du-te la un magazin de antichitati sau de reparare a obiectelor si incearca sa gasesti acolo o solutie.

Restabileste podelele originale!

Daca in casa pe care doresti sa o renovezi au trait de-a lungul anilor mai multe familii, sunt mari sanse ca podelele din lemn sa aiba nevoie de imbunatatiri.

Se pare ca lemnul original este de nepretuit si, de cele mai multe ori, poate fi salvat cu un pic de lucru. Desi la prima vedere podelele vechi din lemn pot arata ca fiind de nerecuperat, un restaurator de podele profesionist ar putea sa iti ofere o estimare pentru stripare si slefuire cu o masina speciala.