Dupa o zi de munca grea, ai nevoie de un somn bun. Iar dormitorul, locul in care te vei retrage pentru a te odihni, trebuie sa indeplineasca toate conditiile necesare astfel incat somnul tau sa nu fie perturbat de nimic. Culorile batatoare la ochi si vopseaua prea luminoasa pot fi foarte obositoare, de aceea ele nu au ce cauta intr-un dormitor. In schimb, culorile mute si decorul odihnitor sunt preferabile pentru locul tau de odihna. Mobilierul tapitat trebuie sa fie, de asemenea, ales foarte atent, deoarece acesta trebuie sa-ti asigure confortul necesar pentru relaxare.

O atentie deosebita trebuie acordata perdelelor si draperiilor pe care le atarni in dormitor. Acestea trebuie sa aiba un efect calmant asupra ochiului si sa nu-ti deranjeze somnul de care ai atat nevoie. 

Iata ce trebuie sa stii atunci cand cumperi perdele pentru dormitorul tau:

– Un dormitor trebuie sa aiba o lumina mai slaba, care sa induca somnul. Asadar, perdelele si draperiile pentru aceasta camera ar trebui sa fie grele si, de preferinta, de o nuanta usor inchisa, care sa taie lumina.

– Poti alege, de asemenea, o cortina, pe care sa o folosesti atunci cand doresti sa ai cat mai mult intuneric in dormitor. Acest tip de perdea filtreaza lumina si, de asemenea, iti ofera multa intimitate.

– Daca alegi perdele lucioase, ar trebui le acoperi cu draperii grele pentru dormitor, astfel incat sa poti avea intimitate atunci cand iti doresti.

– Daca doresti ca perdelele sa fie ondulate, alege un model care sa aiba o latime de doua sau trei ori mai mare decat latimea ferestrei, astfel incat undele sa cada usor.

– Perdelele pot fi captusite sau necaptusite. Daca sunt necaptusite, ele pot deveni transparente in timpul noptii si nu pot fi potrivite pentru dormitor. Dar daca iti place ca perdeaua sa filtreze lumina pe timp de noapte, acest lucru nu ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare pentru tine.

– Materialul draperiilor si al perdelelor este important din punct de vedere al intretinerii. Perdelele din poliester au un luciu usor, nu sunt greu de spalat, iar praful nu se prea asterne pe ele. Perdelele din bumbac sunt usoare si racoroase, insa acumuleaza o multime de praf. Cu toate acestea, perdelele din bumbac se spala usor, iar eventualele pete de pe ele dispar la fiecare spalare. Daca obisnuiesti sa schimbi perdelele de multe ori, cel mai bine ar fi sa optezi pentru perdelele din bumbac. Daca, insa, nu iti place sa schimbi prea des perdelele, cele din poliester sau din alt material sintetic sunt potrivite pentru dormitorul tau.