Corpurile de iluminat sunt un element-cheie al design-ului oricărei camere. Iluminatul decorativ este un fel de bijuterie arhitecturală: poate eleva un cămin sau îi poate simplifica decorul cu atingerea unui singur buton. Pentru a alege cele mai bune corpuri de iluminat, trebuie să iei în considerare mai mulți factori: stil, formă, culoare și mărime – totul pentru accesoriul perfect!

Corpuri de iluminat elegante: candelabrele

Un candelabru inclus într-o cameră este o adevărată declarație de stil. Privirea este atrasă de corpul de iluminat atunci când intri în cameră. Candelabrele sunt disponibile în mai multe stiluri – pentru a se integra în orice ambianță.

Corpuri de iluminat tip pandantiv

Pandantivele sunt mai mici decât corpurile de iluminat agățate de tavan, iar porțiunea decorativă se află mai aproape de nivelul privirii datorită firului lung. Agățate individual, aceste corpuri de iluminat sunt perfecte pentru spații mai mici sau zone care au nevoie de lumină directă – cum ar fi insula din bucătărie. Agățate în grup, pandativele pot deveni un statement de design, asemănător unui candelabru.

Corpuri de iluminat montate în tavan

Pentru un statement mai subtil, încearcă corpuri de iluminat montate pe tavan. Bucătăriile, livingurile și holurile merită un plus decorativ atunci când vine vorba de iluminat. Corpurile de iluminat montate pe tavan se pot coordona cu toate tipurile de decor și sunt mai subtile decât un candelabru.

Corpuri de iluminat pentru perete: aplici

Iluminatul practic este necesar în mai multe locuri din casă: în jurul oglinzii din baie sau pentru a scoate în evidență obiectele decorative. Gândește dincolo de spoturi și benzi luminoase și caută aplice de perete cu caracter. Aceste corpuri de iluminat oferă o alternativă decorativă pentru a lumina un hol față de iluminatul din tavan.

Corpuri de iluminat pentru mese și podele

Corpurile de iluminat portabile sunt un element de design foarte popular în orice cameră. Plasate pe masă sau pe podea, aceastea accesoriezează spațiul cu forme și culori interesante. Folosește-le pentru a crea amestecuri interesante de înălțimi.

Cum să alegi mărimea și locul unui corp de iluminat

Mărimea și proporțiile sunt importante în alegerea mărimii și poziției corpurilor de iluminat atârnate de tavan. Ia în considerare aceste măsurători: partea inferioară a corpului de iluminat al unui tavan de 2,5 metri ar trebui să ajungă la jumătate de metru deasupra mesei. Pentru tavane mai înalte, adaugă 10 centimetri pentru jumătate de metru în plus.

Un corp de iluminat nu trebuie să aiba abajurul mai lat decât lățimea mesei minus 30 de centimetri.

Corpurile de iluminat sun formă de pandantiv are trebui să ajungă la maxim 1 metru deasupra suprafeței luminate.