Un tablou vegetal in dormitor, un ghiveci agatat in bucatarie, o gradinita in salon: iata cateva solutii pentru a da o nuanta de verde in propria casa cu ajutorul gradinaritului… pe verticala. Unele plante de apartament sunt ideale pentru a absorbi substantele daunatoare care pot fi prezente in locurile inchise. Iar daca lipseste spatiul, este suficient sa le agatam pe un perete si sa le cultivam in buzunare speciale din tesatura.

Tablouri, obiecte de arta, fotografii sau polite, alternativele pentru decorarea caselor noastre sunt multiple, dar in ultimul timp se dezvolta un nou trend care confera luminozitate incaperilor caselor noastre sau a zonelor din exterior, intr-o maniera cu totul naturala. Este vorba de gradinile verticale pregatite pe peretii interni ai unei locuinte, o idee creativa si originala care prezinta numeroase avantaje ce se reflecta si in sanatatea casei noastre.

Cu ajutorul verdetii, se imbunatateste de fapt calitatea aerului, avand in vedere ca plantele permit reglarea termica si purificarea ambientului in care sunt puse, exercitand o actiune de filtrare a agentilor poluanti din atmosfera si o reducere a zgomotelor. Gradinile verticale interne caracterizeaza si decoreaza ambientele, functionand ca un fundal scenografic in case, vile, dar si in magazine sau restaurante, uimind cu fascinul lor si efectul lor estetic, punand mereu in centru natura cu eleganta si vitalitatea sa.

Dar cine vrea sa infrumuseteze un perete din casa si nu are la dispozitie spatiul necesar, poate sa opteze pentru o solutie mai mica si mai putin invaziva fata de amenajarea unei gradini verticale, utilizand tot spatiul vertical, dar fara a ocupa cu poveri de pamant, ca in cazul ghivecelor cu plante ce atarna, in care puteti da frau liber propriei imaginatii in alegerea plantelor, de la plantele cu flori si mereu verzi, la cele cataratoare, la cele grase, ierburi aromatice, sau chiar mici fructe sau legume.

Gradinile verticale reprezinta o adevarata forma de arta, ce se manifesta intr-un cadru vegetal, se adapteaza oricarui ambient sau context, dandu-i viata si conservandu-i flexibilitatea si prospetimea naturala, fara niciun fel de ingrijiri: nu necesita irigare, lumina sau caldura. Exista in comert astfel de gradini verticale cu instalatie de irigat autonoma si automata, in diverse modele si marimi.

Pentru cei care vor sa-si confectioneze propria structura, se pot confectiona buzunare din feltru, rezistente, montate pe un panou care le izoleaza de peretele pe care vor fi montate. In fiecare buzunar se pot monta picuratori cu o instalatie de irigare prin picurare, reglata cu ajutorul unei pompe.