
3 obligatii periodice pe care trebuie sa le respecte antreprenorii din Romania
On iunie 23, 2023 by RazvanViata de antreprenor este una care ofera foarte multe oportunitati excelente pentru oricine alege sa incerce sa isi deschida o afacere. Atat din punct de vedere financiar, cat si in ceea ce priveste libertatea de decizie, nimic nu se compara cu viata de afacerist. Cu toate acestea, exista si multe obligatii pe care antreprenorii le au din punct de vedere legal.
Unele dintre acestea trebuie indeplinite in mod constant, in vreme ce altele au caracter periodic. In cazul celor din urma, obligatia antreprenorului este sa isi aminteasca de ele si sa le respecte, mai ales ca unele dintre masurile impuse au si menirea de a ajuta afacerile sa devina mai prospere. Afla in continuare care sunt cele mai importante 3 astfel de obligatii!
Obligatii periodice pe care le au antreprenorii romani
- Audit energetic industrial – acest proces este deosebit de important pentru orice companie care consuma anual o cantitate de energie mai mare de 1.000 tone echivalent petrol. Asadar, verificarea nu vizeaza intreprinderile mari si mijlocii, ci doar companiile mari.
El se desfasoara o data la 4 ani, conform legii 121 din 2013 si are drept scop principal identificarea metodelor prin care sa se reduca nivelul consumului de energie inregistrat de companii, pentru a putea sa obtina rezultatele pe care acestea si le propun.
Un audit energetic industrial ofera beneficii importante antreprenorilor, deoarece le permite acestora sa identifice moduri prin care sa plateasca mai putin pe curent electric, gaz sau apa. Pe Elsaco.com poti afla mai multe despre ce implica un audit energetic industrial si cine te poate ajuta.
- Declaratie unica – o alta obligatie care le revine in mod periodic antreprenorilor din Romania este depunerea Declaratiei Unice. Aceasta vizeaza calculul impozitului pe venit, precum si pe cel al contributiilor sociale obligatorii. Declaratia trebuie sa ofere, cu precizie, detalii despre sumele incasate sub forma de venituri.
Tot in declaratie sunt incluse si informatii despre cheltuieli si impozite datorate de catre angajati. Conform legislatiei aflate in vigoare in Romania, declaratia trebuie sa fie depusa de catre cei care au aceasta obligatie pana la data de 25 mai, in fiecare an.
Pe langa antreprenori, exista si alte entitati care sunt obligate sa depuna declaratia unica. Este vorba despre Persoanele Fizice Autorizate, cei care incaseaza venituri din contracte de cedare a drepturilor de autori, dividende sau chirii.
- Audit financiar – unele societati comerciale din Romania au si obligatia de a efectua, in fiecare an, un audit financiar. Auditul este o evaluare a situatiei financiare a firmei si se efectueaza de catre entitati independente si obiective.
Exista doar o categorie speciala de firme care efectueaza auditul. Este vorba despre acele companii de stat sau care ies din anumite limite financiare.
Exista si alte obligatii periodice care le revin antreprenorilor din Romania, iar acestea trebuie cunoscute foarte bine, in asa fel incat amenzile si alte consecinte ale nerespectarii legilor sa fie evitate.
In concluzie, daca esti antreprenor, asigura-te ca firma ta respecta toate aceste obligatii, dar si pe cele care trebuie indeplinite la intervale mai scurte de timp. Doar in acest mod, sansele tale de succes si de a evita problemele vor fi maxime!
Categorii
Articole recente
- Motive convingatoare pentru a alege aranjamente din flori uscate
- Centru de calificare profesionala: idei de cursuri pentru femei
- Secretele aluatului cu drojdie pentru pizza: trucuri folosite de pizzerii italieni
- Cum sa cer nasii de botez cu un cadou personalizat
- Cum poţi să îţi accesorizezi rulourile exterioare aluminiu?