Pilota sintetica sau pilota naturala sau pilota naturala

Pilota este unul dintre elementele principale pe care trebuie sa le iei in considerare in momentul in care iti aranjezi patul. Aceasta te acopera si iti ofera caldura de care ai nevoie, atunci cand camera nu este atat de calduroasa pe cum ti-ai dori.

Exista doua tipuri principale de pilote: cele sintetice si cele naturale.

Pilotele sintetice

Sunt umplute cu o varietate foarte mare de materiale, insa cea mai fina varianta este nanofibra, care imita puful de gasca si nu provoaca alergii. Pilotele sintetice pot sa varieze din punct de vedere al greutatii intre 175 si 500 de grame/m2 si au, de cele mai multe ori, tesaturi in carouri, dungi sau cercuri, pentru a se evita migrarea umpluturii.

Pentru a intretine o pilota sintetica, trebuie sa o speli de 1 sau de doua ori pe an in masina de spalat, insa doar conform recomandarilor producatorului, trebuie sa folosesti o cantitate mica de detergent si sa eviti folosirea de balsam.

Daca pilota are dimensiuni mari, este bine sa apelezi la o curatatorile specializata. De regula, durata de viata a unei pilote sintetice este de  5 ani iar raportul calitate/pret este foarte bun.

Pilote naturale

Sunt mai apreciate insa de multe ori sunt mai scumpe. Acestea sunt umplute cu puf si pene de gasca, cu bambus sau cu lana si prezinta proprietati deosebite.

De regula, pilotele naturale trebuie sa fie aerisite si spalate periodic, deoarece in caz contrar pot sa dezvolte acarieni. Se pot spala de pana la 2 ori pe an in masina de spalat insa este de recomandat, la fel ca si in cazul pilotelor sintetice, sa se foloseasca cantitati mici de detergent si de balsam. In cazul pilotelor naturale, durata de viata este ceva mai mare, ajungand cu usurinta la 10 ani.

Cum iti alegi pilota?

Indiferent ca optezi pentru o pilota naturala sau pentru una sintetica, principalul mod in care trebuie sa o alegi este in functie de caldura pe care o ofera. O pilota foarte calduroasa este indicata in camerele in care temperatura nu depaseste 18 grade celsius. Daca temperatura este intre 18 si 22 de grade, atunci pilota trebuie sa fie calduroasa, in timp ce pentru temperaturile de peste 22 de grade Celsius, ai nevoie de o pilota lejera.