Fiecare parinte isi doreste pentru copilul sau  o crestere frumoasa si sanatoasa, intr-un  mediu care sa il incurajeze sa exploreze  mediul inconjurator si sa se dezvolte. Ei bine,  pentru o crestere armonioasa a copilului,  chiar si orele in care nu este activ contribuie  la dezvoltarea acestuia. Cum ar fi somnul, un  factor deosebit de important in cresterea  acestuia.

 Pentru un somn ca “la carte” medicii  recomanda ca in camera copilului sa existe  cat mai multe articole personalizate, care sa ii  permita acestuia accesul la joaca si la lumea  imaginara, copilul dezvoltandu-si astfel mult  mai usor personalitatea si regasindu-se in  spatiul personal de acasa. Personajele  preferate ale copilului pot reprezenta mai  mult decat o distractie pentru ei, acestia  devin de cele mai multe ori modele pentru  copil si il stimuleaza sa isi descopere si el  propriile “super-puteri” sau chiar sa le  copieze pe ale caracterului din desen.

In timpul somnului, copilul isi recapata energia pe care a irosit-o in timpul zilei trecute si se pregateste pentru noile activitati ce vor veni. Cativa cercetatori numesc somnul drept mancare pentru creier, astfel incat celulele nervoase se reincarca si elibereaza hormoni de fericire, iar creierul lucreaza in continuare pentru a digera informatiile de peste zi si pentru a le stoca.

Cel mai bine pentru copilul tau este rutina pregatita dinaintea somnului. Ea nu numai ca ii seteaza acestuia un program de somn mult mai sanatos, dar iti ofera si tie garantia unui somn linistit. Spre exemplu, medicii pediatri recomanda cu 20-30 de minute inaintea somnului, copilul sa aiba o rutina care sa ii reaminteasca acestuia ca se apropie timpul de somn, iar parintele sa fie prezent pentru a-l incuraja. Desigur ca, de cele mai multe ori copilul va dori sa doarma alaturi de tine, insa oferindu-i un spatiu personal cat mai apropiat de imaginarul sau, prin prezenta jucariilor sau a personajelor sale preferate in jur, acesta se va simti in siguranta si cand e singur.

Atenti la somnul copilului tau sunt si designerii, care sustin faptul ca imprimeurile pe lenjeria de pat si in jurul spatiului de somn stimuleaza relaxarea si pregateste copilul de somn. Culorile calde au si ele rolul lor in linistirea copilului si transmiterea unei stari de veghe. Dar nu e doar atat, materialul trebuie sa fie din bumbac, tocmai pentru ca pielea sa respire in timpul noptii, iar somnul copilului sa nu fie deranjat.

Astfel ca, un somn linistit pentru copil inseamna si un somn linistit pentru parinte. J