Exuberanta, veselie, grandoare si dinamism; toate acestea sunt cuvinte care descriu foarte bine perioada baroca. Era ce a urmat dupa incheierea renascentismului a fost, de asemenea, una care a lasat amprente grele, sculpturale si teatrale. Barocul a urmat designul Renasterii si i-a oferit o grandoare mai mare decat viata insasi. Unii sustin ca barocul a fost un renascentism salbatic, in timp ce altii insista ca acesta a fost doar un pod important ce a facut legatura dintre trecutul indepartat si vremurile de azi. Totusi, altii sustin ca acesta a fost doar o rebeliune impotriva asimetriei, distorsionarilor si juxtapunerilor bizare ale stilului manierist.

La fel ca si Renasterea, era Baroca s-a nascut in Italia. In timpul secolului al XVII-lea intre Europa si Orientul Indepartat s-a impus un aflux de materiale exotice si stiluri care au devenit repede de rigoare. Comertul a ajutat la imbogatirea clasei comerciante ce dorea sa tina pasul cu cele mai recente tendinte in moda in ceea ce priveste vestimentatia, arta si arhitectura. In plus, Roma a fost reamenajata si o succesiune de papi au comandat construirea de biserici noi, palate, fantani si statui. Combinatia de bogatii laice si religioase, impreuna cu atitudinea umanista sporita si stimulata de intreprinzatori au dus la schimbarea fetei Italiei intr-un mod artistic si grandios.

Ornamente in stil baroc

Ornamentele baroce au variat de la tara la tara. In Italia, caracteristica dominanta a fost miscarea fluida si teatralitatea. Detaliile ornamentale preferate includeau banderole, volute, suluri grotesti, scoici, cariatide si elemente care deriva din arhitectura. Perioada baroca in Franta a fost dictata de monarhul Ludovic al XIV-lea, care a inclus in ornamentele decorative motive de soare, coroane, frunzis, steme si himere. Detaliile decorative bazate pe motive de origine animala, cum ar fi capul si membrele de leu, delfinii si berbecii, precum si ornamentele florale, au fost foarte populare. In Anglia, ornamentele decorative din perioada baroca au inclus ghirlande, pandantive si elemente de vanatoare, cum ar fi vanatul salbatic si frunzele.

Caracteristicile arhitecturale ale designului interior in perioada baroca

In timpul erei baroce, structurile erau, in general, simetrice si in forme clasice. Ferestrele erau atat de mari, incat din exterior se puteau observa cu usurinta imaginile din interior. Scarile cladirilor aveau un rol foarte important si avea niste proportii largi, fiind proiectate pentru a impresiona.

In interior, arta si arhitectura au fost exemplificate de un sentiment de miscare si energie. Efectul dramatic era imbunatatit prin utilizarea de clar-obscur. Arhitectura si mobilierul au luat deopotriva elemente de la formele clasice, insa au fost apoi exagerate si impodobite cu decoratiuni generoase. Sculpturile au fost, de asemenea, un accesoriu preferat pe pereti si plafoane, dar si in mobilier. Semineul inca proeminent in gospodaria baroca era o trasatura comuna ale saloanelor din acea perioada.

Era Baroca a fost perioada de vanitate extrema din partea suveranilor care au urmat modelul stabilit de regele Ludovic al XIV-lea. Clarobscurul atat de iubit in acea epoca a avut atat o parte luminoasa, cat si una intunecata. Cu siguranta, ne-a lasat o urma de arta frumoasa ca marturie a istoriei ce a trecut.