Dormitorul ar trebui sa fie un refugiu de lume – locul in care sa te detasezi de toate grijile, in care sa te poti odihni la sfarsitul zilei si in care sa poti avea un somn linistit si relaxant. Din pacate, in aceasta lume agitata si grabita, pacea este adesea dificil de gasit, chiar si in propriul dormitor.

In cazul in care obiectivul tau este de a-ti crea un dormitor linistit si senin, este important sa realizezi ca pacea inseamna mult mai mult decat pur si simplu absenta sunetului.

Pacea presupune lipsa oricarui tip de zgomot. Sunetele nedorite si enervante sunt, cu siguranta, un tip de zgomot, insa zgomotul inseamna mult mai mult decat ceea ce auzim. Exista multe surse de zgomot pe care, uneori le ignoram, fara a lua in considerare impactul negativ pe care il au asupra noastra. In aceste tipuri de zgomot se incadreaza dezordinea, lumina nedorita sau o schema de culori prea luminoase. Eliminarea zgomotului din dormitor si inlocuirea acestuia cu lucruri linistitoare si relaxante reprezinta succesul crearii unui loc de refugiu ideal.

Iata cum poti sa-ti faci dormitorul un loc mai linistit:

Lumina slaba

Lumina puternica si discordanta reprezinta zgomotul vizual dintr-o camera si are un impact nefericit asupra organismului, setandu-l sa stea treaz mai mult timp decat ar trebui. Decat sa folosesti o lumina puternica care sa provina de la o sursa centrala in dormitor, mai bine distribuie cateva lampi mici in jurul camerei, la inaltimi diferite. Porneste-le doar pe cele de care ai nevoie. De asemenea, este bine sa optezi pentru becurile carora poti sa le setezi intensitatea luminii, astfel incat sa-ti poti gasi rapid starea de spirit cea mai buna.

Schema de culori usoara

Oricat de mult ai iubi albastrul paun, mandarinul sau verdele mar, aceste culori luminoase si optimiste ar fi mai potrivite in bucatarie sau la birou, unde sa te poata ajuta sa ramai motivat, pozitiv si vesel. La sfarsitul unei zile lungi, culorile prea luminoase sau combinatiile de culori deschise te vor obosi si mai mult, provocandu-ti irascibilitate si lipsa de concentrare.

Pentru a crea o atmosfera mai linistita si odihnitoare, umple-ti camera cu nuante de culori calmante, discrete si linistite, cum ar fi griul porumbel, coralul deschis, auriul pal, rozul pastel sau albastrul pal.

Un pat mai bun 

In mod cert, cheia unui somn bun reprezinta patul si salteaua pe care o are. Desigur, oamenii au idei diferite in ceea ce priveste constituirea patului perfect. Unora le place salteaua ferma, ortopedica, in timp ce altora le place sa se scufunde in ceva moale si reconfortant. In plus, este bine ca patul sa fie cat mai mare cu putinta, pentru a te putea misca in voie in timpul somnului. Ai grija, de asemenea, sa-ti schimbi asternuturile o data pe saptamana si sa le speli in apa fierbinte cu un detergent frumos mirositor.