Atunci cand esti in cautarea unor cuverturi de pat care sa se potriveasca perfect cu patul si cu ambientul dormitorului tau, trebuie sa tii cont de anumite criterii.

Iata care sunt principalele criterii pe care sa le iei in seama cand cumperi cuverturi de pat:

Alegerea dimensiunii: Paturile sunt etichetate “king size”, “dublu”, etc., etichete care se gasesc si in cazul cuverturilor de pat. Daca doresti ca noua cuvertura sa se potriveasca in lungime cu patul tau, atunci respecta eticheta acestuia. Cu toate acestea, unii oameni prefera sa aiba cuverturi cu marimi mai mari decat dimensiunile patului si, prin urmare, cumpara un model mai mare.

Tine cont de tesatura: Cuverturile de pat si materialele care intra in componenta lor vin intr-o mare varietate de tesaturi, atat naturale cat si sintetice. Daca ai vreo alergie la un anumit tip de material, este imperios necesar sa eviti materialul respectiv cat mai mult cu putinta. Este bine de stiut ca pe piata exista cuverturi de pat speciale pentru cei alergici la praf, ajutandu-i sa se protejeze impotriva acarienilor.

Cele mai comune materiale care intra in confectionarea cuverturilor de pat sunt:

Bumbacul – Bumbacul este un material luminos, natural si usor de curatat. Cuverturile de pat realizate din bumbac se gasesc cu usurinta, intr-o gama vasta de culori si modele.

Lana – Unele cuverturi de pat au umpluturi de lana; acestea sunt grele si calde, ideale pentru persoanele care traiesc in zonele cu clima rece.

Poliesterul – Acest material sinstetic si popular este frecvent utilizat pentru umpluturile cuverturilor de pat. Invelisurile cuverturilor realizate dintr-un amestec de bumbac cu poliester sunt, de asemenea, foarte populare.

Acrilul – Acesta este un alt material sintetic popular, care este, totodata, destul de usor.

Penele si puful – Unele cuverturi de pat sunt umplute cu puf si pene de gaste si din alte pasari.

Tesaturile de lux – Folosite pentru invelisurile cuverturilor, aceste tesaturi includ satinul, matasea, catifeaua, pielea de caprioara, blana falsa, etc. Tesaturile de lux sunt realizate din fibre naturale sau sintetice si se gasesc in modele simple sau matlasate. Unele dintre acestea sunt chiar impodobite cu margele, paiete si cu alte accente decorative.

Este important sa cauti un anumit stil: Cuverturile de pat se potrivesc sau completeaza culoarea lenjeriei de pat, a peretilor si a intregului decor. Cuverturile de pat sunt disponibile atat in modele simple, cat si in modele complexe, tematice, cu personaje de desene animate, etc.

Cele mai multe cuverturi de pat sunt un fel de cearsafuri libere care se pun deasupra patului, dar exista si modele montate. Acest tip este adaptat pentru a se potrivi mai precis cu patul, avand un stil de “capac”. Cuverturile de pat montate “cascada” au o “fusta” care seamana mai mult cu o cuvertura traditionala drapata.